2011. március 28., hétfő

Kedves Klubozók!

Kedves Klubozók!

Az áprilisi klubalkalmak menetrendjét még nem állítottuk össze, ebben számítunk Rátok.
Szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy csak úgy spontán együtt lehessünk és alakuljanak beszélgetések, a babák pedig csak úgy társaságban legyenek, tehát lesz olyan alkalom, mikor nem lesz előadás.
Természetesen valamelyik kedden, a betegség miatt beszélgetést a női ciklus csodájáról Schinné Vida Anita kismamajóga oktatóval pótolni fogjuk!
A március 8-i beszélgetésen részt vevők felé pedig az a kérdésem, hogy lenne-e kedvetek folytatni? Hiszen szinte kettévágtuk a beszélgetés fonalát, az idő miatt. Olyan sok kérdés merült fel, nagyon benne voltunk a sűrűjében, biztos vagyok benne, hogy még számtalan gondolat, érzés vár megosztásra, hogy még lehetnénk egymás hasznára ötletekkel, praktikákkal, ... szóval folytassuk!?

Írjatok emailt, hogy milyen témákat látnátok szívesen a repertoárban és hogy folytassuk-e és hogyan a kontinuum elvről való beszélgetést?

Köszönjük!

Szép tavaszi napokat kívánunk!
Szeretettel várunk Benneteket a Klubban keddenként!

Móni és Zsuzsa

Ökoháztartás

Holnap a klub témája: Ökoháztartás avagy otthonunk, magunk és a kisbabánk ápolása környezetkímélő módon.
Az előadó: Gulyásné Edit lesz, az E-Misszió munkatársa.

Gyere el, ha kíváncsi vagy arra, hogy

  • mely tisztítószerek károsak és melyek nem,
  • hogyan lehet környezetbarát módon vízkövet oldani, ablakot pucolni, szőnyeget tisztítani, mosni...,
  • a babaápolás során milyen anyagokat használunk általában és ezek vajon ártalmatlanok-e,
  • mik azok a babaápolási szerek, melyeket nyugodt szívvel használhatunk, mert ártalmatlanok a kisbabára és a környezetünkre nézve egyaránt...

2011. március 18., péntek

A női ciklus csodája

Március 22: beszélgetés Schinné Vida Anita kismamajóga oktatóval

Nehéz napok? Havibaj? Megjött a mikulás? Ünnepelsz? Virágzol? Milyen kifejezést használsz a menstruációd napjaira?  Hogyan éled meg ezeket a napokat? Amit a kultúránk a menstruációról üzen az körülbelül annyi, hogy "tisztább, szárazabb érzés" és "invisible" - vagyis láthatatlan. A legtöbb nőnek valóban csak nyűg az egész: az idegesség, sírósság, érzékenység. Gondoltál már rá, hogy ezek a napok alkalmat adhatnak a lecsendesedésre, befelé figyelésre, és az olyan gondolatok, érzések elengedésére, amelyek nem visznek előrébb? Eszedbe jutott valaha, hogy az ahogyan a havi vérzésre gondolsz befolyásolja ezeknek a napoknak a hangulatát, megélését? Mi az amit Te gondolsz a menstruációdról? Mit fogsz átadni kislányodnak kisfiadnak? Mit fogsz mondani nekik, ha "rajtakapnak" akkor a WC-n? Szeretnéd ha kislányod örömmel fogadná első menstruációját?  Gyere el és beszélgessünk a témáról, és az is lehet a beszélgetés végére már nem nyűgnek fogod érezni a menstruációt!

2011. március 7., hétfő

Már csak 1 nap

Már csak 1 nap van március 8-ig, amikor is beszélgetni fogunk Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című könyvéről.
Addig is figyelmetekbe ajánlok egy másik könyvet a Kétezeregy Kiadó repertoárjából.

Néma tavasz

 A könyv a környezetvédelem első és máig egyik legjelentősebb alkotása.  A könyv hatásának köszönhető többek között a DDT és más veszélyes vegyszerek használatának betiltása, a Föld Napjának megünneplése, és a civil és az állami szintű környezetvédelem létrejötte.

Rachel Louise Carson tengerbiológus, ökológus, író. Több könyv megírása után 1962-ben készült el a Néma tavasszal, mely világhírűvé tette.

Ez a korszakalkotó könyv megváltoztatta szemléletünket a környezetről. Carson vészkiáltása világméretű vitát robbantott ki a növényvédő szerek használatáról, a tudomány felelősségéről és a technológiai haladás szabályozásáról.

Tartott attól, hogy a technológia jóval gyorsabban fejlődik, mint az emberiség felelősségérzete. Könyvében elsőként bizonyította  példák hosszú sorával, hogy a növényvédő szerek esztelen használata visszafordíthatatlan pusztítást okoz a növény- és állatvilágban, és beláthatatlan következményei lehetnek az emberre. A leghatározottabban elutasította, hogy az ember céljául tűzze ki a természet leigázását, és tiltakozott az ellen hogy az emberiség egész környezetét elárasszák mérgező anyagokkal. Annál is inkább, mert a veszélyeztetettség mértéke nem ellenőrizhető, a tudósok pedig képtelenek pontosan megjósolni az élő szövet sejtjeiben felhalmozódó mérgek hosszú távú hatásait.

 

2011. március 6., vasárnap

Már csak 2 nap

Már csak 2 nap van március 8-ig, amikor is beszélgetni fogunk Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című könyvéről.
Addig is figyelmetekbe ajánlok egy másik könyvet a Kétezeregy Kiadó repertoárjából.

Summerhill

A pedagógia csendes forradalma

Gyerekek és szüleik, iskolák és tanárok, szabadság és kényszer. A. S. Neill korunk egyik legkiválóbb pedagógusa. Könyve és humora hozzásegít ahhoz, hogy megértsük gyerekeinket – a kicsit és a nagyot egyaránt.

Neill forradalmi pedagógiai elvei – ellentétben a tekintélyelvű nevelési módszerekkel – a gyermeknek annyi szabadságot adnak, amennyi csak lehetséges. A szabad, önmagát szabályozó gyermek szabad akaratából tanul és cselekszik, ami boldogabb és gyermekibb életet tesz lehetővé, később pedig kiegyensúlyozottabb, neurózisoktól mentes felnőttkort.

"Ez a könyv azoknak a szemelvényeknek a gyűjteménye, amelyeket amerikai kiadóm, Harold Hart válogatott ki négy korábbi könyvemből. –  A Summerhill ma gyakorlatilag ugyanolyan, mint 1921-ben volt, amikor megalapítottuk. Közös diák-tanár önkormányzat működik, a növendékek szabadon eldönthetik, hogy részt vesznek-e az órákon vagy sem, jogukban áll tanulás helyett játszani napokon, heteken, ha kell, akár éveken át, nem részesülnek semmiféle - sem vallási, sem erkölcsi, sem politikai - kioktatásban, és senki nem próbálja átalakítani a jellemüket."

Summerhill iskola több mint nyolcvan éve áll fenn. Az iskola annak idején kísérleti iskolának indult. Diákjai problémás gyerekek voltak, tolvajok, rongálók, erőszakos fiúk és lányok. A gyerekek az iskolában meggyógyultak, és mint Neill írja, rá kellett jönnie, hogy nem az analízissel gyógyította meg őket, mivel azok is meggyógyultak akik nem voltak hajlandók részt venni az analítikai foglalkozásokon. A szabadság bírt gyógyító erővel. A Summerhill iskola ma bemutató iskola: bizonyíték arra, hogy a szabadság nem pusztán egy utópia.

 

2011. március 5., szombat

Már csak 3 nap

Már csak 3 nap van március 8-ig, amikor is beszélgetni fogunk Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című könyvéről.
Addig is figyelmetekbe ajánlok egy másik könyvet a Kétezeregy Kiadó repertoárjából.

Szigorúan bizalmas

A táplálkozástan titkos dokumentumai
 
Eszkimók, bantuk, vikingek, svájci hegylakók, új-guineai batátaevők. Böjt, nyersétrend-terápia, fehérjeminimum-kísérletek, permeabilitás-patológia. Megfigyelések és kísérletek az orvostudomány fehér foltjának számító táplálkozástan területéről. 
A modern orvostudomány csodákra képes. Gyógyszerrel, műtéttel, lézerrel, besugárzással, a technika legújabb vívmányaival toldoz és foltoz. Szükség van-e azonban minderre? Nem lehetne-e sokkal egyszerűbben, veszélytelenebbül, hatásosabban és olcsóbban megőriznünk illetve visszanyernünk egészségünket?
Dr. Ralph Bircher könyve erre a kérdésre keres és talál is választ.  A könyv tulajdonképpen egy rendhagyó krimi, amelyben az orvostudomány és a táplálkozástudomány által elhallgatott és eltűnésre ítélt tények sokaságát leplezi le a szerző.

 

2011. március 4., péntek

Már csak 4 nap

Már csak 4 nap van március 8-ig, amikor is beszélgetni fogunk Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című könyvéről.
Addig is figyelmetekbe ajánlok egy másik könyvet a Kétezeregy Kiadó repertoárjából.

Cukor blues

Történetek a cukorról, a sörrõl, a szexrõl, ételhamisítókról, boszorkányokról és üldözõikrõl, orvosokról és papokról, egyszóval mindarról, ami az életben fontos.

„Ha tényleg le akarják gyõzni az észak-vietnamiakat, dobjanak le rájuk egy katonai kantint. A cukor, a csokoládé és a Coca-Cola hamarabb elpusztítja õket, mint akármelyik bomba” – idéz 1965-bõl egy japán filozófust  a szerzõ.  

A táplálkozásról szóló könyvek klasszikusának számító Cukor blues elõször 1976-ban jelent meg az Egyesült Államokban, ahol néhány év alatt több millió példányban kelt el. A könyv a reformtáplálkozás bibliája lett. A könyvet igen nagyra értékelte John Lennon, aki jó barátságban volt a szerzõvel, és Gloria Swanson, az amerikai némafilmek koronázatlan királynõje.

A több mint harminc év alatt a könyv semmit sem vesztett az értékéből. Azon túl, hogy egyedülálló ismeretterjesző munka, irodalmi alkotásként is a világirodalom gyöngyszemei közé tartozik.

2011. március 3., csütörtök

Már csak 5 nap

Már csak 5 nap van március 8-ig, amikor is beszélgetni fogunk Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című könyvéről.
Addig is figyelmetekbe ajánlok egy másik könyvet a Kétezeregy Kiadó repertoárjából.

A leves hazudik

Az ételek szép új világa

Vajon mi a közös a csokoládéban, a kutyaeledelben és a szájvízben? Mi az, ami a műsajtban éppúgy benne van, mint a perecben és a fogkrémben?

Egy jó adag kémia adalékanyagokkal fűszerezve: szinte nincs termék asztalainkon és tányérjainkban a modern élelmiszer-feldolgozás közreműködése nélkül.
Madártollból bonbon vagy péksütemény készíthető, zöldborsóból marcipán, baktériumokból kávétejszín vagy krémsajt - az aromák segítségével minden ehetővé válik. Ételeink szép új világában azonban a címzett valahol lemaradt. Ha ételeink csak olyanok mintha, olyan az ízük, mintha, és olyan az illatuk, mintha, akkor szervezetünk is csak úgy fog működni, mintha...
Hans-Ulrich Grimm könyve már szinte legendás beszámoló napjaink élelmiszeriparának milliárdos üzletéről. Mindegy, hogy kenyér, virsli vagy csecsemőeledel, érzékeinket manipulálják és átprogramozzák - a műételek szintjére. A botrány folyamatos, a kockázatokat senki sem ismeri. A könyv aktualizált kiadása számos új adattal szolgál, bemutatja az ámítás szinte hihetetlen trükkjeit, és a mindinkább globálissá váló élelmiszeripar működését. Életünk egyik legfontosabb szegmenséről nyújt olyan információkat, melyeket különben csak a bennfentesek ismernek.

2011. március 1., kedd

Már cs ak 6 nap!


Már csak 6 nap van március 8-ig, amikor is beszélgetni fogunk Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című könyvéről.
Addig is figyelmetekbe ajánlok két másik könyvet a Kétezeregy Kiadó repertoárjából.

Védőoltások - Kérdések és kételyek


A könyv az oltásokkal kapcsolatos kérdések és kételyek tisztázásának szándékával született. A szerző rendkívül világos és tárgyilagos módon írja le az oltások veszélyeit és az oltásokba vetett vakhitünk megalapozatlanságát.

A védőoltások története több mint 200 évre nyúlik vissza. Ez idő alatt a bevezetett védőoltások száma folyamatosan nőtt, a járványszerűen előforduló fertőző betegségek száma ugyanakkor folyamatosan csökkent. Az orvostudomány és a közvélem

ény ezt a visszaesést többnyire a védőoltások pozitív hatásának tulajdonítja, holott az elmúlt két évszázad alatt életkörülményeink, higiénés viszonyaink és táplálkozásunk alapvetően megváltozott.

A védőoltásoknak számos mellékhatása és szövődménye lehet. A bölcsőhalál, az autizmus, a hiperaktivitás és még sok más idegrendszeri megbetegedés egyértelműen a védőoltások számlájára írható csakúgy, mint az allergiás megbetegedések bizonyos százaléka is.

A múlt század nagy gondolkodója Mahatma Gandhi a következőket mondta az oltásokkal kapcsolatban: "Évek óta megrögzötten oltásellenes vagyok. A legkevésbé sem kérdéses számomra, hogy az oltás tisztességtelen eljárás, amely ráadásul káros is."


Szia Baba!

Mese egy boldog születésről és egy boldog szülésről. A helyszín egy család otthona - valahol Ausztráliában.

De a történet ugyanúgy játszódhatna Kanadában vagy Peruban, vagy Svédországban is. Jön a bába, a nagynéni, a szomszéd ajándékot hoz. A nagyobb gyerekek segítenek a készülődésben, és ott vannak akkor is, amikor a baba kibújik.
Mindezt gyerekszemmel mondja el nekünk a legkisebb testvér őszintén, kedvesen, meghatóan.

Az ausztrál szerzőpáros több nyelvre lefordított könyvében életünk legszebb pillanatai a maguk természetességében jelennek meg. A vajúdás, a születés, a fájdalom és a boldogság, a testvérek várakozása, izgalma és szeretete, a környezet segítőkészsége.

Még akkor is, ha mi másképp éltük át, nálunk másképp történt meg, a történet elmond valamit, amit elmesélhetünk a gyerekeinknek, és ami segít elmondani, átélni, megbeszélni a szülés katartikus élményét.

Megindító és bátorító olvasmány - olyan szép, mint a mesében.