2011. január 27., csütörtök

Hagymás- pizzás kiflik-batyuk

60 dkg lisztet (fele- fele vagy más arányban teljes őrlésű tönkölybúza és sima liszt) egy nagyobb edénybe teszünk, a közepébe mélyedést formálunk kanállal. Ebbe kerül 3 dkg élesztő és kb. 1 dl langyos víz. Ezeket elkezdjük keverni egy kevés liszttel együtt, hogy egy lágy galuskatészta-forma kovászt kapjunk. Letakarva 15 percig pihentetjük. Beizzítjuk a sütőt 180fokra (légkeverés). A lisztes kovászhoz hozzáadunk 1 tojást, 15 evőkanál olivaolajat, csipet sót, és annyi vizet amivel gyúrható, nem túl lágy tésztát kapunk. (kb. 1-1,5 dl) Dagasztjuk min. 5 percig, majd lanygos helyen letakarva kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.  Közben elkészítjük a töltelékeket. 3 nagy fej hagymát felkockázunk és két evőkanálnyi olajon, csipet só és kb. fél dl víz kíséretében fedő alatt puhára pároljuk, hűlni hagyjuk. A pizzás töltelékhez kb. 1,5 dl sűrített paradicsomhoz kb. két maréknyi főtt babot teszünk, csipet oregánóval, esetleg bazsalikommal, apróra vágott fokhagymával ízesítjük, majd turmixgéppel pépesítjük. (Ha nem használnánk fel mindet a batyukhoz, melegszendvicskrémnek kiváló.)
A megkelt tésztát négy egyforma cipóra osztjuk. Egy cipót vékonyra nyújtunk, kb. 3 mm vastagra és körlap formájúra, majd 8 szeletre osztjuk. A szeletek vastagabbik szélébe tesszünk 1-1 evőkanálnyi párolt hagymát és feltekerjük a vékonyabbik vége felé. Egy másik cipóval ugyanígy járunk el. A maradék kettőt szintén vékonyra nyújtjuk, de téglalap formájúra. Kb egyforma négyzeteket vágunk ki belőlük, melyeken elosztjuk  a pizzás tölteléket. A tészta négyzeteket lezárjuk. A kifliket és a batyukat lekenhetjük tojással, megszórhatjuk magokkal. Szerintem nagyon jól áll a hagymás kiflinek a napraforgómag!:) Előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése