2011. január 24., hétfő

Székely mézes

50 dkg teljes őrlésű rozsliszthez keverünk egy csipet sót, 1 tasak foszfátmentes sütőport, 2 csapott teáskanál őrölt szegfűszeget, 2 csapott teáskanál őrölt fahéjat. Hozzáadunk a lisztes keverékhez 10 dkg pálmazsírt, 3 tojást, 1 citrom reszelt héját és 15 dkg langyos mézet. Alaposan összegyúrjuk. A tészta egy napig pihenjen a hűtőben. Amikor sütni szeretnénk melegítsük fel a sütőt 160-180 fokra. A tésztát nyújtsuk kb 4 mm vastagra és lehet szaggatni a különböző formákat. A formák tetejét lekenhetjük tojással, így biztosan nem hullanak le a magok, amivel díszítjük őket. Kerülhet a mézesre aszalt gyümölcs (előzőleg áztassuk be egy kicsit, hogy ne száradjon ki), dió, mandula, tönkölybúza- pehely,..... kb. 12-15 perc alatt megsül. Miután kihűlt fémdobozban hetekig tárolható. Ha egy kicsit megkeményedett a dobozba tegyünk egy félbevágott almát és a sütik 2-3 nap alatt újra megpuhulnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése