2011. január 24., hétfő

Krumplis "bodácsa":

4-5 db főtt krumplit még melegen áttörünk és hagyjuk hűlni (a krumpli így kb 40dkg-nyi). Fél kg lisztet -bármilyen arányban keverve teljes őrlésű tönköly vagy rozs vagy búza vagy graham és sima fehér liszt, (én 30-20 arányban szoktam a teljes őrlésű javára:))-  egy nagyobb edénybe teszünk, a közepébe mélyedést formálunk kanállal. Ebbe kerül 3 dkg élesztő és kb. 1 dl langyos víz. Ezeket elkezdjük keverni egy kevés liszttel együtt, hogy egy lágy galuskatészta-forma kovászt kapjunk. Letakarva 15 percig pihentetjük. Beizzítjuk a sütőt 200fokra (légkeverés). A lisztes kovászhoz hozzáadjuk a langyos krumplit, 13 dkg pálmazsírt, 1 kávéskanál sót esetleg vizet, ha nagyon kemény lenne a tészta és dagasztjuk kb 5 percig. Aztán kinyújtjuk kb 2,5 cm vastagra. Bevágjuk egy kicsit késel a tetejét sűrűn, majd kiszaggatjuk a pogácsákat. Mindenféle maggal megszórhatjuk: mák, tökmag, napraforgó, len, szezám... szívesebben a pogácsán maradnak a magok, ha kicsit bevizezzük a tetejüket (pl.: egy kistányérba két evőkanálnyi vizet teszünk, ebbe mártjuk a pogácsa tetejét és aztán belemártjuk a magba) Kb. fél óra alatt kisütjük úgy, hogy félidőnél 180ra levesszük a hőfokot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése