2011. március 7., hétfő

Már csak 1 nap

Már csak 1 nap van március 8-ig, amikor is beszélgetni fogunk Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című könyvéről.
Addig is figyelmetekbe ajánlok egy másik könyvet a Kétezeregy Kiadó repertoárjából.

Néma tavasz

 A könyv a környezetvédelem első és máig egyik legjelentősebb alkotása.  A könyv hatásának köszönhető többek között a DDT és más veszélyes vegyszerek használatának betiltása, a Föld Napjának megünneplése, és a civil és az állami szintű környezetvédelem létrejötte.

Rachel Louise Carson tengerbiológus, ökológus, író. Több könyv megírása után 1962-ben készült el a Néma tavasszal, mely világhírűvé tette.

Ez a korszakalkotó könyv megváltoztatta szemléletünket a környezetről. Carson vészkiáltása világméretű vitát robbantott ki a növényvédő szerek használatáról, a tudomány felelősségéről és a technológiai haladás szabályozásáról.

Tartott attól, hogy a technológia jóval gyorsabban fejlődik, mint az emberiség felelősségérzete. Könyvében elsőként bizonyította  példák hosszú sorával, hogy a növényvédő szerek esztelen használata visszafordíthatatlan pusztítást okoz a növény- és állatvilágban, és beláthatatlan következményei lehetnek az emberre. A leghatározottabban elutasította, hogy az ember céljául tűzze ki a természet leigázását, és tiltakozott az ellen hogy az emberiség egész környezetét elárasszák mérgező anyagokkal. Annál is inkább, mert a veszélyeztetettség mértéke nem ellenőrizhető, a tudósok pedig képtelenek pontosan megjósolni az élő szövet sejtjeiben felhalmozódó mérgek hosszú távú hatásait.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése