2011. február 14., hétfő

Farsang












A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a farsang. A társadalmi ranglétra minden fokán eljterjedtek farsangi szokások. Az előkelő nemesség körében itáliai mintára álarcos karneváli (carneval= "cardo" és "vale" azaz "hús, Isten hozzád!") bálokat tartottak. Az egyszerű falusi lakosság, parasztság körében pedig német mintára farsangi (Vaschang= húshagyó kedd szóból ered: vassang, fassang) mulatságok érték egymást. Ebben az időszakban az eljegyzések és esküvők zömét is megtartották, hiszen a húshagyó kedd után, a húsvétot megelőző 40 napban tilos volt a hús fogyasztása és a mulatás.

A farsangi időszak fő része a húshagyó keddet megelőző 3 nap volt, (farsangfarkának is nevezték) a fordított világ napjai.
A farsang lényege ekkor mutatkozott meg igazán: mégpedig "a szabályok felrúgása, kigúnyolása, amelyet jól példáz a következmények nélküli bolondázás az álarc névtelensége mögött vagy a nemi szerepek felrúgása asszonyfarsangkor." Ez utóbbi azt jelentette, hogy csak az asszonyok mulattak zeneszóra mulattak, mint az urak, és ittak kedvükre. A farsang időszakban voltak jellemzőek a maszkos felvonulások, álesküvők, temetésparódiák is, hiszen egy népi, ősi hiedelem szerint a Nap télvégére annyira meggyengül, hogy a gonosz szellemek legyőzhetik, őket kell ilyenkor elűzni. Húshagyó kedden a tél temetését szimbolizálva több helyen szalmabábut vagy koporsót is égettek.

Mentálhigiéniai jelentőségű lehetett a sok sötét este, szürke nappal, hideg-fagyos tél után a mulatságokkal járó fény, jókedv, tánc, nevetés, szerotonin,...

Most arra hívunk Titeket, kisgyermekes családokat, űzzük el együtt a Nap ellen induló szellemeket egy vidám baba-mama-papa farsang keretében!
Gyertek jelmezben, adjuk meg a módját a mulatságnak!
De arra figyeljetek, hogy a jelmez, a maszk, esetleg a smink ne legyen erőteljes, rémisztő, a gyerekek miatt. (A mohácsi búsójáráson a búsók -biztosan előttetek van, milyen csúnyák, rémisztőek- házról házra járva hamut szórnak az udvarokra az ártó szellemek ellen. A varázslat csak akkor sikerülhet, ha a gyermekek távol maradnak. Tehát már a régiek is pontosan tudták mit bír a gyermeki lélek!)

Várunk Benneteket szeretettel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése