2011. február 18., péntek

Beszélgetés Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című könyvéről

Kedves Klubtagok, Leendő Szülők, Szülők, Nagyszülők, gyermekneveléssel bármilyen szinten foglalkozó (Szak)Emberek!


Egy beszélgetésre szeretnélek invitálni Benneteket A Könyvről: Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában - A kontinuum elv című könyvéről.


Jean Liedloff amerikai pszichológus Venezuelában járt a '70-es években, ahol találkozott egy, a külvilágtól eléggé elzártan elő törzzsel, a jekanakkal. Azt látta Liedloff, hogy az indiánok boldogok, kiegyensúlyozottak, nincs köztük agresszió, depresszió, pesszimizmus, ... egyszerűen BOLDOGOK.
Liedloff az indiánok körében szerzett tapasztalatai, megfigyelései alapján fogalmazta meg a kontinuum elméletet. Ami azt jelenti, hogy az ember születése pillanatától fogva egy sor elvárással születik, hogy mely tapasztalatokra fog szert tenni és amennyiben ezeket megkapja, ha ezek az elvárások teljesülnek vagyis a szükségletei kielégülnek, akkor ez az embergyerek megtapasztalja, hogy a világ jó, Ő jó és felnőve -és közben is- BOLDOG lesz.
Most álljunk meg itt egy percre és nézzünk szét a mai világunkban. Rólunk elmondható, hogy boldogok vagyunk? Mi? a Családunk? a szűkebb és tágabb környezetünk? a társadalmunk? a Civilizációnk? Elértük? Liedloff szerint ez a megfogalmazás nem helyénvaló, mert a boldogság egy természetes állapot, nem egy elérendő cél. És mi valóban a gyerek szükségleteit, elvárásait helyezzük előtérbe, amikor világra jön? Sokkal inkább azt tapasztalom, hogy a fogantatástól kezdve elvárásokat támasztunk babáinkkal szemben: legyen fiú, vagy lány, ... születése után szopjon max. 2 óránként, a köztes időben foglalja el magát derüsen, de leginkább sokat aludjon, aludjon egyedül, aludja át az éjszakát, ........

A jekanak a mindennapjaikat így élik vagyis a kontinuum elv a gyakorlatban azt jelenti:

  • hogy a babák születése a lehető legtermészetesebb, nincs megzavarva a folyamat
  • hogy a babák a születésük utáni másodperctől hónapokig szoros testkontaktusban vannak édesanyjukkal vagy más rokonukkal
  • hogy a babák saját igényeik szerint szopiznak
  • hogy a babák szüleikkel alszanak, amíg másképp nem dönt (a gyerek)
  • hogy a gyerekek mindig a felnőttek között vannak, az ő tevékenységeikbe, hétköznapjaikba nőnek bele;
Gyere el és vitassuk meg, hogy kontinuum is csak egy a rengeteg gyermekneveléssel kapcsolatos elv, koncepció, tan, iskola közül? Van-e létjogosultsága az elméletnek a világnak ezen a civilizált felén? Hogyan lehet alkalmazni a gyakorlatba átültetni, megvalósítani a kontinuum elméletet?

Időpont: 2010. március 8. kedd, 10.00-12.00
Az előadáson a részvétel ingyenes.
Az előadás előtt érdemes elolvasni a könyvet. Ehhez segítünk azzal, hogy kölcsönadjuk, ha nincs neked.
Helyszín: Shakti Jógastúdió, Nyíregyháza, Krúdy-ház, Szabadság tér 8. 3/28. kapucsengő: 28

A beszélgetés moderátora: Benda Judit (a 2001 Kiadó vezetője)

Ha szeretnél a 2001 Kiadó könyveiből vásárolni, a beszélgetés után megteheted (itt válogathatsz: www.ketezeregy.hu) 30%os kedvezménnyel!



Kérlek küldj emailt a shaktibabaklub@gmail.com címre, ha
  • bejelentkeznél a beszélgetésre,
  • ha szeretnéd addig elolvasni a könyvet, tudunk Neked kölcsönözni
  • ha vásárolni szeretnél, mely könyv(ek)et
  • és ha bármi egyéb kérdésed van a programmal kapcsolatban.

"A civilizáció azon a napon fog elkezdődni, amikor az, hogy az újszülött babák jól érezzék magukat, mindennél fontosabb lesz." legyen ez a mottója a beszélgetésünknek. (Wilhelm Reich)

Várunk szeretettel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése